De to største økonomiske beslutninger i enhver familie er oftest, bil og hus. Når vi ser på anskaffelse af bil, er der de senere år kommet en ny måde at få bil på, nemlig ved at man leaser denne. Det kommer vi ind på i denne artikel. Der er mange ting at tage stilling til ved anskaffelsen af familiens nye legetøj. Gudskelov, så er det de sjove ting du skal tage dig af. Resten tager forhandleren sig af. Du skal blot tage stilling til det forhandleren præsenterer dig for. Det er således hverken videre kompliceret eller økonomisk tungt at få nyt køretøj. Blot skal du iagttage almindelig sund fornuft, og der er nogle vilkår du skal have læst igennem. ”That’s it”. Det er ”fedt” at få en ny bil, og med privatleasing behøver du ikke have sparet op. Ligeså behøver du heller ikke kigge på værditab, mekanikerregninger mv. Oftest inkluderer leasingen ikke bilforsikring og den skal du selv sørge for. En ny tanke er dog, at du skal vænne dig til at være lejer af automobilen, og ikke ejer, men det er nu blot en tankeindstilling der skal ændres. Reelt betaler du blot DIN bil på en anden måde. Det gør det dog muligt at køre standsmæssigt, og altid i nye biler, med den seneste teknologi. Noget vi i Danmark vel reelt ikke har været synderligt vant til. Så, privatleasing af biler er det ”nye sort”, og vi vover den påstand, at det er kommet for at blive. Hvad er det så lige, det der privatleasing, og hvordan foregår det?
Du vil opleve, at der, ganske som ved et privatkøb, er en udbetaling. Den er dog oftere lavere på en leasingbil end på en bil, du køber. Det er dog noget du skal tage højde for, når du privatleaser din bil, da det har indflydelse på den samlede pris over leasingperioden.
Så er der det springende punkt, nemlig leasingperioden. Denne skal naturligvis aftales med forhandleren. Det kan på privatleasing ofte gå fra 3 til 36 måneder (korttids leasing), og forhold du skal tage højde for er blandt andet dit kørselsbehov nu, og månederne frem, eller et par år ud i fremtiden. Hvis ikke du forventer dit kørselsbehov ændrer sig, skal du nok hellere vælge langtidsleasing.
Når du har set alt igennem, ja – så kender du jo udgifterne i hele leasingperioden, så der er ingen uforudsete udgifter. Lyder det ikke tiltalende?
Kilometerbegrænsningerne i privatleasingaftaler er vigtige at have for øje. Typisk vil en leasingaftale vil inkludere minimum 15.000 km pr. år, hvilket kan øges med intervaller på 5.000 km. Det giver dog vise begrænsninger, f.eks. i forhold til en spontan ferietur sydpå. Som skrevet tidligere, skal vurderes nøje. Hvis du har et ekstraordinært højt kørselsbehov, kan det nogle gange betale sig at Det viser sig nemlig af og til, at det faktisk bedst kan betale sig at købe bilen!
Du skal tjekke hvad din leasingaftale inkluderer. Er der en service aftale inkluderet, og hvordan med hensyn til forsikring. Og hvad med vægtafgift. Nogle leasingaftaler er som en ferierejse sydpå, nemlig “all inclusive”. Andre er det ikke. Basalt set – tænk dig om, og lad både ægtefælle og nabo kigge med, inden du tager beslutningen.